środa, 30 maja 2012

Oporowo dobra Bananana Cynamonowa

Cynamon? Taaaak.
Karmelizowane banany? Oh yeaaaaa!


Odwrócone ciacha robią furorę. A takie z bananami to szał! Jest smaczne, wilgotne i najlepsze na śniadanie. A żeby zmysły oszalały zjedz je z dodatkiem mięty i truskawek.




Składniki na karmel:
-200 g cukru
-200 ml wody



Składniki na ciasto:
-2 banany pokrojone w plastry
-2 jajka
-150 ml oleju
-150 g brązowego cukru
-150 g mąki (najlepiej orkiszowej, ale na pszennej też daje rade)

-trzy łyżki cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-purree z 2 dojrzałych bananów





1. Tortownicę wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia (druga opcja bardziej bezpieczna).
2. W garnku z grubym dnem lub na patelni zagotuj wode z cukrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż do złotobrązowego koloru. 
3.Przelej ostrożnie gorący karmel do tortownicy i poukładaj pokrojone w plastry bananany.
4.W misce ubij jajka z olejem z brązowym cukrem. 
5.Dodaj do mieszaniny mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6.Dodaj puree z bananów. 
7.Przelej ciasto do tortownicy. 
8.Piecz 40 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest w środku płynne. 
9.Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10minut. Po tym czasie odwróć na drugą stronę. Najlepiej robić to nad rozłożonym na blacie papierem do pieczenia, ponieważ karmel może popłynąć po bokach ciasta.




A kto bananów nie lubi ten musi poczekać do następnego posta:)
Daga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz