środa, 30 maja 2012

Po Prostu Zajebista Szarlotka


Ilu łakomczuchów tyle przepisów. Ja uparłam się na jeden - przepis Mamy. 
Cały sekret w mące krupczatce, która wydaje się być bardziej krucha niż ta pszenna..
A jeszcze z dodatkiem cynamonu? No cuuuudo!


No to jedziemy...

Składniki na kruszonkę:
-4 zółtka
-cały cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
-3 szklanki mąki krupczatki
-pół szklanki cukru
-1  kostka masła

+ 2kg jabłek

1. Aby powstała kruszonka mieszamy wszystkie składniki.
2. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
3. Dwa kilogramy jabłek obieramy i kroimy w kostkę. Ja lubię drobno posiekane jabłka, ale wszystko zależy już od Was.
4. Na Wysmarowaną blachę wysypujemy połowę kruszonki i dociskamy. Na to jabłka. (teraz można nałożyć piankę, jeżeli ktoś lubi, ja robię bez. przepis niżej). A na górę resztę kruszonki. I to wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,  na najdłuższe 50minut na świecie. Bo czekanie na ciasto, które już czuć w całym mieszkaniu doprowadza do szału :)

PS: Z przepisie mamy jest jeszcze jeden dodatek, a mianowicie puszysta pianka! Czyli ubite 4 białka z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Tą piankę kładziemy na warstwę jabłek a na piankę kruszonkę.


Gotowe? To bierz widelec i szamaj!
Do usłyszenia.
Daga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz